Alapítvány | Karitászújság | Karitászbolt | Pszichoklub | Karitászklub |

Szent Kristóf Klub

A Szent Kristóf Ház
Fogyatékkal élők nappali intézménye

A Karitász, már a kezdetek óta fontos feladatának tekintette a hátrányos helyzetűek támogatását, ezen belül is a különböző fogyatékkal élők segítését. Ezt a munkát eleinte, mint önkéntes feladatot végeztük, majd 2006 januárjától, engedély alapján a Támogató Szolgálatot indítottunk, így az otthonukban élő, sérült embertársaink számára rendszeres segítséget nyújtunk. A cél, hogy minél teljesebb életet tudjanak élni, megmaradjon és megerősödjön önrendelkezésük, hozzájussanak szociális, egészségügyi, kulturális ellátásokhoz, lehetőségekhez, szellemi, lelki megerősítést kapjanak.

Részben ezt a tevékenységünket akartuk kiegészíteni, részben pedig a városban és vonzáskörzetében élő, fiatal fogyatékkal élők ellátását, találkozási lehetőségeiket szerettük volna erősíteni. Ezért a tavalyi év végén elindítottunk, ezeknek a sérült fiataloknak egy klubot, ahová játékra, fejlesztő együttlétekre várjuk őket. A székesfehérvári maroshegyi Szent Kristóf Plébánia közösségi házának épületében kaptunk helyet, az egyházközség támogatásával. A használati jog, lehetőséget biztosít számunkra a helységek megfelelő kialakítására, sőt a továbbiakban hozzáépítést is tervezünk. Szeretnénk egy fogyatékkal élők számára szolgáló nappali intézményt, foglalkoztatót, lakóotthont megvalósítani.

A klub működését jelenleg az Alba Caritas munkatársai és szakképzett, önkéntes segítők biztosítják. Az eltelt néhány hónap bizonyítékát adta, hogy milyen nagy szükség van a sérült fiatalok találkozási lehetőségének biztosítására. Szinte hétről-hétre jelentkeznek újabb fiatalok, aki pedig egyszer már jelen volt, alig várja a következő alkalmat.

A Fehérvár Travel és a Lelosoft Kft. anyagi támogatásával sikerült kialakítani a bejárat megvilágítását, elkészült egy rámpa a kerekesszékkel érkezők számára, valamint az épülethez vezető járda is megújult. Berendeztünk egy sport szobát, vannak ping-pong asztalok, csócsó, ugráló pad, és kialakításra került egy foglalkoztató terem is. A fiatalok és szüleik együtt örülnek az új lehetőségnek. Sok vidámság, játék, együttes munka jellemzi a klubfoglalkozásokat, ahol az éneklésen, együttzenélésen, tánctanuláson, és fejlesztő játékokon keresztül ezek a sérült fiatalok is teljesebbnek érezhetik magukat.

Családunkban az a mondás járja, hogy minden ember "fogyatékos", egyikünk sem tökéletes, mindnyájunknak vannak hiányosságai, kinek látható testi formában, kinek szellemiekben, esetleg lelki sérülései is. Aki itt él a Földön, annak az is a feladata, hogy meg tanuljon úgy szeretni, ahogy Jézus Krisztus szeret mindnyájunkat.

aktual02.JPG (39677 bytes) aktual03.JPG (32299 bytes) aktual04.JPG (49433 bytes) aktual05.JPG (48255 bytes)

Ebben a tanulásban mindannyian úton vagyunk, egymást kell segítenünk, egymás kezét kell fognunk, tanulnunk kell egymástól. Megrendítő élmény megtapasztalni, hogy a mai társadalom által "fogyatékosnak" nyilvánított emberek, sokszor mennyivel tisztábbak, nyitottabbak, őszintébbek, és szeretetre készek mint az egészségesek. Van mit tanulnunk Tőlük és van mit tenni Értük.

A szerda délutánonként működő klub minden érintettet feltölt. A fiatalok hozzák otthonról saját zenéiket, kedves játékaikat, ötleteiket, a segítők pedig idejüket, szeretetüket, képességeiket áldozzák ennek a vidám együttlétnek. Hálás vagyok, hogy részese lehetek ennek a csodának és dolgozhatok, fejlesztéséért, egy szép és hasznos, ügyes intézmény létrehozásáért.

Magyar László

72 óra, másokért végzett segítés, kompromisszum nélkül

Németország, Svájc és Ausztria után idén Magyarországon is megvalósult ez a fiatal korosztályt megmozgató program. Az Ökumenikus Ifjúsági Iroda koordinációjával és a történelmi egyházak ifjúsági és diakóniai képviseletének partneri együttműködésében. Szerte az országban (5-25 fős csoportokban), március 16.-18. között 72 órán keresztül teljesítettek a fiatalok közhasznú feladatokat, szociális és ökológiai projektekben.

A program célja a fiatalok szolidaritás érzékének, közösségi aktivitásának fejlesztése, tapasztalatszerzés az önkéntes valamint a szociális munkában. Így van lehetőség, a hitükből fakadó szolgálat életszerű megtapasztalására.

Az idei program során, az országban mintegy 200 projektben több mint 1000 fiatal tevékenykedett különböző szociális, környezetvédelmi területen. Például szociális intézmények, játszóterek felújítása, kulturális műsorok szervezése közösségeknek, fogyatékkal élőknek, időseknek, korházban lévőknek). De volt például erdőtakarítás is.

Egy ilyen ifjúsági program színhelye volt a székesfehérvári maroshegyi, Szent Kristóf plébánia közösségi háza is. Ebben az épületben különböző közösségi rendezvények (Egyházközségi ünnepek, idősek karitász napja, gyerekprogramok, ima és cserkész találkozók) valósulnak meg, valamint az épületben működtet a Karitász (Alba Caritas Hungarica Alapítvány) fogyatékkal élő fiatalok számára egy klubot, amit a későbbiekben egy nappali ellátóvá szeretne fejleszteni.

A 72 órás program tervezésekor a plébániai karitász csoport az épületet körülvevő kerítés felújítását javasolta a fiatalok feladatául. A csoport tagjai és a közösség fiatal tagjai felmérték a feladat nagyságát és a megvalósításhoz szükséges anyagok mennyiségét, valamint a segítők számát. Az egyházközség képviselőtestülete örömmel fogadta az ötletet, és a felújításhoz szükséges festék megvásárlását támogatta.

Elindult a szervezés, volt, aki az elkorrodált kiskapu hegesztését vállalta a hozzávaló anyagok beszerzésével együtt a program idejére, mások a festékek, drótkefék, ecseteket vásárolták meg. A fiatalok megszólítása és a munkába történő bevonása szinte az utolsó napig tartott. Az előzetesen tervezett létszámnál (10-15 fő) jóval több segítő csatlakozott, sőt a fiatalok szülei is jöttek, így a három nap alatt 25 fiatal és 13 kevésbé fiatal önkéntes is dolgozott. A munka kezdetekor, a péntek reggeli közös városi megnyitó után a mi csoportunk is nekilátott a feladatnak. Öröm volt látni, ahogy a sok dolgos kéz nekilendült és szinte élvezettel vakarta, dörzsölte a kerítés régi festékrétegét. Ebben a nem túl változatos és könnyű munkában is mindenki örömmel vett részt. Szinte folyamatosan új szerszámokat kellett keresni, mert sorban érkeztek a délelőtt során a segítők. Vidáman, egymást is segítve végezte mindenki a dolgát. Egész családok, a kicsiktől a nagyobb gyerekeken keresztül a fiatalokig, szülőkig (sőt még egy nagymama is) együtt dolgozott velünk, egymást is biztatva, jó példát adva. Igazi családi és közösségi összefogás volt.

A pénteki első napon keményen ráhajtottunk, hiszen este 7 órára szinte az egész kerítésről leszedtük a lepergő festéket és a szürke alapozóval le is kentük. Szombaton és vasárnap a "színezéssel" foglalkoztunk, így a harmadik nap végére szép zöld, megújult kerítés fogadta a templomba érkezőket, és az arra járókat.

A munka alatt rengeteg járókelő, kiránduló, busszal közlekedő állt meg érdeklődve és örömmel, látva a szorgoskodó fiatalokat.

A három nap alatt a munkában résztvevők, 38 segítő órát dolgoztak önkéntesen, és kezük nyomán megszépült az egész környezet.

Magyar László