Alapítvány | Karitászújság | Karitászbolt | Pszichoklub | Karitászklub |
Szociális munka | Karitászcsoportok | RÉV | 4M | Szent Kristóf Klub

Tevékenységeink - Szociális munka

Alapítványunk 1992. évi megalapítása óta szociális területen fejti ki tevékenységét, és a társadalom peremén élők részére igyekszik segítséget nyújtani, különféle problémáik megoldásában.

Feladataink között az egyik legfontosabb: egy személyre, illetve családra szabott általános krízisgondozás. A különféle okok miatt átmenetileg nehéz helyzetbe került családokat abban segítjük, amire nekik a leginkább szükségük van az adott helyzetben. Így például tartós élelmiszercsomagot adunk, esetenként több hónapon át, téli időben tüzelő segélyt nyújtunk, hozzájárulunk közüzemi számláik kifizetéséhez, megvesszük esetenként a gyógyszert a családnak, besegítünk a kamaszgyerek cipővásárlásába stb. Együttműködünk a Családsegítő Szolgálattal és a Gyermekjóléti Szolgálattal, akik jelzik nekünk a nehézségekkel küszködő családokat Ez nemcsak székesfehérvári, hanem a környező települések lakosaira is érvényes, távolabbi helyeken önkéntesek segítik ezt a munkát.

Hetente két alkalommal szerdán és pénteken ingyenes ruhaválogatás céljából lehet a Karitászházat felkeresni. Ilyenkor szolgáljuk ki a bennünket felkereső hajléktalanokat, akik tiszta ruhaneműt, boltban vásárolt cipőt, és tisztálkodó szereket kapnak tőlünk. A Karitászhoz közel a Szent György Kórházban van számukra fürdési lehetőség heti egy alkalommal. A tisztálkodó szerek egy részét a Novotel Accor szállodalánc székesfehérvári szállodájától kapjuk. Köszönjük nekik!

A hét többi napján délelőtt 10 és 15 óra között, előzetes telefonegyeztetés alapján jöhetnek hozzánk azok a családok, egyedülállók, akik számára élelmiszercsomaggal állunk rendelkezésre. Esetenként egy általunk kiállított, és meghatározott boltban, tej, kenyér, felvágott levásárlására szolgáló un. "krízisjegyet" is adunk, ha a helyzet ezt indokolja.

2004. évben 1519 fő keresett fel minket és kapott tőlünk segítséget.

Kiadott segélyeinket dokumentáljuk, nyilvántartjuk. Kapcsolatban állunk Roma Kisebbségi Önkormányzatokkal, akik számára ruhaadományt nyújtunk, amit ők szállítanak el, és ingyenesen szétosztják a lakóhelyükön élő családoknak.

2000-2001. évben mintegy 6 millió forint belvízsegélyt osztottunk ki Sárbogárdon, ahol egy özönvízszerű esőzés okozott tetemes károkat. A nagy összegű segélyt az országos templomi árvízi gyűjtésből kaptuk. Komoly előzetes felmérés és helyszíni vizsgálat alapján kapták az építési anyagot olyan családok, akik már nem fértek bele az állami segélykeretbe, de kárt szenvedtek.

mindennapok mindennapok mindennapok mindennapok

Évek óta segítjük a határon túl élő magyar honfitársainkat Kárpátalján, Romániában, pénzadományok gyűjtésével és továbbításával.

Házi segítségnyújtó szolgáltatást kezdtünk 2005. májusától. Ezt 2006. január 1-től Támogató Szolgálatként folytatjuk.

Ennek keretében otthon szeretnénk segítséget nyújtani a fogyatékkal élőknek, valamint egészségi állapotuknak megfelelően az idős, beteg embereknek. Segítünk az alapvető orvosi szolgáltatások elérésében, Segítséget nyújtunk igény szerint, szervezett szabadidős programokba való bekapcsolódáshoz, egészségügyi szolgáltatások igénybevételéhez. Ha szükséges bevásárolunk, vagy segítünk ezt elvégezni, esetenként kiváltjuk a gyógyszert, mosásban vagy egyéb higiéniai dolgokban vállalunk segítségnyújtást.

Szervezetünk az Egyházmegyei Hivatal, Spányi Antal megyés püspök támogatásából, magánemberek adományaiból, és különféle pályázatokból gazdálkodik. A működésünkhöz szükséges anyagi forrásokat szorgalmas és kitartó munkával igyekszünk felderíteni és megszerezni. Arra törekszünk, hogy minden kiadásunk, az alapítvány egész működése az alapító okiratban foglaltak megvalósítását szolgálja. Az elmúlt tíz év során hozzászoktunk a gazdaságos, takarékos működéshez, annál is inkább, mert minden forintot becsületes munkával nem túl könnyen tudunk összeszedni a céljaink megvalósításához.

mindennapok mindennapok mindennapok mindennapok

Folyamatosan keressük azokat az adományozókat, akik támogatják a Karitászt ebben a segítő munkában. Ezt szolgálja egyrészt az alapítvány negyedévente megjelenő szociális- karitatív folyóirata, a Szolgáló Szeretet is.

Munkánk egyik másik fontos feladata a különféle szenvedély-betegségek (alkohol, drog, játékszenvedély, kóros evéskényszer stb.) pszicho-szociális úton való gyógyítása, ehhez egy külön telephelyen egy ún. RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatot nyitottunk 1997-ben. Az eltelt idő alatt nagyon sokan keresték fel intézményünket, mintegy ötezerre tehető a segítséget kérő embertársaink száma. Intézményünkben igényes mentálhigiénés munka folyik, melynek célja és feladata is szépen kibővült, ahogy az igények kívánták.